Aktuella projekt

En tänkvärd kväll på Gamla Teatern

By 30 oktober, 2019 No Comments

Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond arrangerade sin årliga fondkväll på Gamla Teatern torsdagen 24/10. Det blev en njutbar blandning av musik, information om fondens verksamhet och kortare föreläsning under temat Cancerland – tur och retur. Det var författaren och läkaren Karin Wahlberg som engagerat berättade om sina upplevelser som cancerpatient. Hur hon fick stå på sig för att bli kallad till olika diagnostiska undersökningar och hur övergiven hon kände sig när vårdkontakter avslutades med ett återbesök redan en månad efter den botande operationen. Det fanns så mycket som hon skulle vilja diskutera även ett halvår-år senare.

Musikframträdande var högklassiska med en inledning med tre finstämda stycken av Cantilenakören under ledning av Jenny Michanek. Detta följdes av suverän sång av Lovisa Laurantzon som ackompanjerade sig själv på flygeln. När hon avslutade med Carol Kings ”You got a friend”  kände de flesta i publiken hur man rös av välbehag av den kristallklara rösten. Gitarristen och låtskrivaren Jens Gustavson avslutade med stämningsfulla egenskrivna låtar. Den sista var specialskriven för kvällen och speglade väl livets olika chatteringar.

Det hela ramades in proffsigt av konferenciern Pierre de Flon. Han intervjuade i tur och ordning nuvarande ordförande i fonden Bertil Axelsson, fondmottagarna Tove Stenman, Lina Eriksson, Haytam Bayadsi, Sara Andersson och Ingrid Thörngren samt forne ordförande och grundaren Mats Nilsson. Allt för att ge en bild av fondens ändamål och verksamhet där syftet är att stödja forskning och kompetensutveckling för de som drabbas av cancer och andra svåra sjukdomar i Jämtland Härjedalen. Fondmottagarna representerade olika yrkesgrupper inom vården och berättade om olika projekt som fått stöd. Allt från vetenskapliga studier av cancerpatienters och deras familjemedlemmars behov av rehabilitering och allvarlighetsmarkörer i sköldkörteltumörer till bäckenbottenrehabilitering och kompetensutveckling i form av masterstudier, kurser och studiebesök.

Kvällen sponsrades generöst av Jämtkraft, PAAB och Gamla Teatern. Den underlättades av god samverkan med Sensus. Summan blev en tänkvärd kväll inramad av fantastiska musikakter där fonden genast bestämde sig för en liknande kväll om ett år. Välkommen!