Aktuella projektStories

Inspirerande konferens i Barcelona för bättre palliativ vård här hemma

By 19 juni, 2024 No Comments
Fonden bidrar till konferensresa till Barcelon

Med kongressbyggnaden i fonden och alkoholfritt bubbel i glasen fr.v: Daniel Ek, Karin Stjerna, Johan Johansson, Lina Fredriksson, Monica Fornander, Linda Mikaelsson.

Sex medarbetare från Storsjögläntan deltog i den årliga EAPC-konferensen som denna gång hölls i Barcelona. Konferensen samlar ca 1000 deltagare som forskar eller på annat sätt är specialiserade olika aspekter av palliativ vård.

– Det är oerhört inspirerande att få ta del av den senaste forskningen men också av kunskap från vardagen, säger Linda Mikaelsson – en av deltagarna från Storsjögläntan. Man känner igen sig, de har samma utmaningar och frågor i Japan och Australien som vi har här hemma. Många av deras lösningar kan vi också använda här hemma för att öka effektiviteten i vården även på landsbygden.

Storsjögläntan har ett roterande schema för att delta i konferenserna. Idén är förstås att så många yrkeskategorier och personer som möjligt ska kunna ta del av forskningen men också inspireras till bättre lösningar.
– Det är kanske inte en kioskvältare men efter varje konferens kommer vi hem med ett antal nya idéer till förbättringar. Det kan som i år handla om val av mediciner där nu vet vilka som fungerar lite bättre och har ställt om till dem. Det är ett exempel på något som gynnat våra patienter direkt, säger Linda Mikaelsson.

– En av fördelarna med att vi är fler som fått åka är att vi kan vara flera på samma föreläsning och göra våra analyser tillsammans i dialog. Det ökar förståelsen men kan också generera idéer och lösningar för vår dagliga verksamhet på hemmaplan, berättar läkaren Karin Stjerna.

På konferensen i Barcelona var AI ett av de ämnen som avhandlades. AI har kommit för att stanna och blir i större utsträckning en del av vår vardag, det märks inte minst av att mycket stora företag inriktar sig på vården med AI-baserade tjänster.
– Vi behöver sätta oss in i möjligheterna men också de risker som följer av att patienter ”supergooglar” sin diagnos och kanske drar felaktiga slutsatser.

Bidraget från Jämtlands Cancer- och omvårdnadsfond gick till resa, boende och anmälningsavgiften till konferensen.
– Den här typen av resa hade varit omöjlig utan ett så starkt bidrag från Jämtlands Cancer- och Omvårdnadsfond som vi fick, säger Daniel Ek.

– När regionerna får en allt stramare ekonomi är utbildningar och konferenser något som ofta får stryka på foten, fyller läkaren Johan Johansson i. Vi inser att vi är priviligierade – vi var praktiskt taget den enda svenska gruppen som arbetar med klinisk verksamhet på plats.